CUIJK – Piet Verbeeten is afgelopen vrijdagavond verrast met de prijs voor opmerkelijk ondernemerschap. Deze award is in het leven geroepen door de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg. Hiermee zetten ze ondernemers in het zonnetje die van betekenis zijn voor de regio. Iets wat absoluut geldt voor Piet Verbeeten uit Vierlingsbeek, die met zowel zijn zakelijke als maatschappelijke inzet bijdraagt aan een goei leven in het Land van Cuijk.
Martin van Collenburg – voorzitter van De Ondernemersprijs – legt uit: “Diverse zaken vallen op als je kijkt naar wat Piet Verbeeten allemaal heeft neergezet. Met zijn neef Joop heeft hij PLUS Verbeeten uitgebouwd van één supermarkt naar een keten met 4 PLUS supermarkten in de wijde omgeving. Daarbij gelooft hij heilig in lokale producten. Dat is niet alleen leuk voor het winkelend publiek, maar ook meteen een stimulans voor de lokale economie. Heldro IJs uit Ottersum valt daar bij extra op. Dit bedrijf heeft de familie Verbeeten in 2016 overgenomen, waarna er een ijssalon in Nijmegen bij is gekomen. Verbeeten mag dan inmiddels met pensioen zijn; hij staat zijn kinderen en
achterneef nog steeds met raad en daad bij.” “Al kan hij het ook steeds beter loslaten”, lacht dochter Jolien, die in het complot betrokken was om haar vader met de prijs te verrassen.
Niet dat Verbeeten het rustiger aan is gaan doen sinds zijn pensionering. Zijn dochter lacht: “Hij is overal graag bij én wil alles weten. Daardoor blijf-ie bij de tijd. Het is een harde werker, die niet naar zijn eigen doelen kijk, maar naar hoe iedereen er beter van kan worden. Het maakt niet uit of dat nu voor de Plus-coöperatie , onze medewerkers of het dorp is. Hij wil het beste voor ze en zet zich daarom in voor al die maatschappelijke initiatieven in de regio. Ik ben trots op het feit dat hij zo’n vooruitstrevende, toekomstgerichte, sociale en bevlogen ondernemer is.”
Volgens Van Collenburg mogen we ook de overdracht aan zijn dochter Jolien, zoon Jan en achterneef Koen niet vergeten. “Het is mooi om te zien dat hier alle aandacht en tijd voor uitgetrokken is, zodat dit vloeiend kon verlopen.” Toch hebben Jolien en haar broer nooit de druk ervaren om het bedrijf over te nemen, vertelt ze. “Pap ging zelfs mee naar open dagen van opleidingen die ver van het ondernemen afstonden. Uiteindelijk is de keuze wel heel natuurlijk gegaan; je bent er toch mee opgegroeid en heel je familie – tot tantes aan toe – werken in het bedrijf.”
Piet Verbeeten – die twee jaar geleden ook al tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd voor zijn inzet voor het bedrijfs- en verenigingsleven – reageert zoals men hem kent: nuchter. Dochter Jolien omschrijft het treffend. “Hij vindt het zelf niet speciaal wat hij doet; hij doet alles voor zijn plezier. Met zijn lintje pocht hij ook niet. Dat is niks voor hem. Al vindt hij de aandacht er omheen wel mooi. Dan kan hij namelijk al die initiatieven – zoals een Goei Leven – weer bij een breder publiek onder de aandacht brengen.”